lesna-polana.com.pl

30 czerwca w AgroSkansenie Leśna Polana odbył się XII Festiwal Kuchni Ochweśnickiej z udziałem pięciu Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Ślesin: z Mikorzyna, Honoratki, Wąsosz, Półwioska Starego i Marianowa oraz AgroSkansenu Leśna Polana.

Jury w składzie: Witold Wróbel – Poznań,  Jolanta Knapkiewicz– Żychlin, Krzysztof Mrowiec – Bielsko-Biała, Iwona Algusiewicz – Poznań, Mariusz Kubiak – Poznań, po degustacji konkursowych
potraw, przyznało Honorowe Wiesła Ochweśnickie następującym kołom:
1 miejsce – KGW HONORATKA
2 miejsce – KGW PÓŁWIOSEK STARY
3 miejsce – KGW MIKORZYN

Specjalne wyróżnienie otrzymał AgroSkansen Leśna Polana. Jury wysoko oceniło propozycje konkursowe oraz prezentacje Leśnej Polany, podkreślając bardzo ważny wkład w tworzenie kuchni ochweśnickiej i propagowanie dziedzictwa kulinarnego Wielkopolski. Ponadto goście chwalili także potrawy KGW Półwiosek Stary, które przygotowało gęś po ślesińsku, a KGW Wąsosze za pyrczoka.

Festiwal kolejny raz potwierdził celowość szukania smaków kuchni ochweśnickiej wśród mieszkańców gminy Ślesin.

Poniżej prezentujemy przepis KGW Honoratka na zwycięską potrawę – karkówkę w zupce cebulowej:
1 kg karkówki,
2 zupy cebulowe Knorr,
1 cebula,
1 kg pieczarek,
1 śmietana, starty żółty ser

Karkówkę natrzeć zupkami i pozostawić na 
noc w lodówce. Pieczarki posiekać z cebulą,
posolić, popieprzyć i zalać śmietaną. Karkówkę
obłożyć pieczarkami i na końcu posypać startym
serem i zapiec w piekarniku

 

Źródło: Gazeta Ślesińska nr 7/2018

slesinImprezy30 czerwca w AgroSkansenie Leśna Polana odbył się XII Festiwal Kuchni Ochweśnickiej z udziałem pięciu Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Ślesin: z Mikorzyna, Honoratki, Wąsosz, Półwioska Starego i Marianowa oraz AgroSkansenu Leśna Polana. Jury w składzie: Witold Wróbel – Poznań,  Jolanta Knapkiewicz– Żychlin, Krzysztof Mrowiec – Bielsko-Biała, Iwona Algusiewicz – Poznań, Mariusz Kubiak – Poznań, po degustacji konkursowych potraw, przyznało...Niezależny Portal Gminy Ślesin 459 razy przeczytano